top of page
  • Writer's pictureMari

Uusia makuja koiralle!

Hieman erilaista, mutta sitäkin hauskempaa vappua! Nyt kun meillä on pitkä viikonloppu edessä ilman perinteisiä vapun menoja kannattaa luoda uusia vappuperinteitä koiran kera.

Koiraa virikkeistämällä luot koiralle sopivaa aivojumppaa, annat koiralle eväitä

kehittää itseluottamusta, viihtyä puuhaten itsekseen ja näin koira myös väsyy hihnalenkkiä nopeammin. Virikkeistäminen voi olla kaikkea koiralle mieluista ja turvallista puuhaa. Namietsintää, ruuan syömistä ilman ruokakuppia (esimerkiksi käärittynä pyyhkeeseen tai piilotettuna pahvilaatikkoon), koiran kannustamista liikuttamaan kehoa monipuolisesti, kuten ryömimään, kaartamaan, kurkottelemaan. Ulkoilu koiralle vieraassa ympäristössä on monelle koiralle myös huikea uusi seikkailu.

Erityisesti vappuna koiraa voi ilahduttaa myös maistelulaudalla. Ideana on tarjota koiralle uusia tuoksuja ja makuja, jotakin, mitä koira ei normaalisti syö.


Alustaksi voit valita lautasen, leikkuulaudan tai vaikka asetella herkut kivelle tai

viltille ulkona. Herkuiksi voit valita mitä tahansa koiralle turvallista syötävää. Mukaan kannattaa valita koiralle muutamia tuttuja makuja, jotta koira innostuu tutkimaan ruokia ja toisaalta siksi, että koira kokee tutkimisen palkitsevana. Jos lauta olisi täynnä koiralle vain epämiellyttäviä makuja tai tuoksuja koira ei koe maistelulaudan tutkimista palkitsevana ja miellyttävänä, vaan jättää laudan väliin ja siirtyy muihin puuhiin. Toisaalta, jos kaikki esillä oleva on koiralle tuttua ja herkkua koira saattaa hotkaista kaiken kerralla ja virikkeistys jää vaisuksi ja aikaa kuluu vain sekunteja.


Koiran ei tarvitse syödä kaikkea, mitä on tarjolla. Koira saa itse oma-aloitteisesti syödä, nuuhkia ja vaikka leikkiä ruualla. Tai olla kiinnostumatta mistään. Koiraa kannattaa kuitenkin seurata. Saatat huomata, että jokin haju epäilyttää koiraa heti, jokin toinen taas vetää kovasti puoleensa. Entä tuoksutteleeko koira kaikki herkut läpi vai syökö parhaat herkut heti alussa? Onko koirassi harkitseva kulinaristi vai kaiken rohmuava ahmatti? Yllättääkö koira syömällä kurkkua, mutta jättämällä juuston väliin?  Löytääkö koirasi jonkin uuden herkun, mistä et tiennyt koirasi pitävän?

Koiran maku saattaa myös vaihdella.Ehkä toisinaan koira kaipaa enemmän vihreitä vihanneksia, toisinaan taas uusia makuja tai jopa ruuan koostumuksella saattaa olla väliä. Maistelulauta sekä aktivoi koiran haju- ja makuaistia, mutta myös kannustaa koiraa itsenäiseen puuhaan. Arka koira saattaa saada lisää itsevarmuutta itsenäisestä työskentelystä, koira saa vaihtelua, uusia elämyksiä, tehdä valintoja, tutkia ja käyttää nenää. Monipuolisen maistelulaudan voit koostaa vaikka ottamalla jotakin jokaisesta seuraavista ryhmästä. Vihanneksia, hedelmiä, yrttejä, maito- ja viljatuotteita, lihaa ja kalaa.

Huomioi, että koiralle vaarallisia ruoka-aineita ovat mm vahvat mausteet, liika sokeri ja suola, sipuli, suklaa, xylitol, avokado, viinirypäleet ja rusinat.

Comentarios


bottom of page