top of page
  • Writer's pictureMari

Pennun sosiaalistaminen

Päivitetty: 17. tammik. 2021

Koirat ovat toisinaan melkoisessa pyörityksessä ihmisten maailmassa. Usein oletetaan, että koira osaa käyttäytyä automaattisesti julkisissa kulkuneuvoissa, sietää imurin, kadulla rämisevät potkulaudat, kohti juoksevat lapset, hälytysajoneuvojen äänet ja erilaiset pinnat tassujen alla. Meidän ihmisten tehtävä on kuitenkin opettaa pennulle, että kaikki nämä vastaantulevat tilanteet ovat turvallisia, eikä ylireagointiin ole tarvetta.


Sosiaalistaminen on pähkinänkuoressa juurikin tätä. Erilaisten paikkojen ja tilanteiden esittelyä pennulle niin, että pennulla on turvallinen ja luottavainen olo ja pentu saa tutustua uusiin asioihin omaan tahtiin. Näin pennusta kasvaa todennäköisimmin aikuinen koira, jolla on terve itsetunto ja kyky toimia erilaisissa tilanteissa ja kohteissa.


Koiran kehityksen kannalta pentuaika on otollinen sosiaalistamisen suhteen. Nyt koronan sotkettua koko maailman, virus sotkee myös koirien sosiaalistamista. Vaikka olisit kotona etätöissä, eikä pentusi häiritse työntekoa ja etäpalavereja on todella tärkeää, että pentu oppii maailman olevan laajempi, kuin teidän kotinne.

Vielä koittaa aika, kun me ihmiset siirrymme oravanpyöriin kodin ulkopuolelle ja koirat jäävät viettämään aikaa yksin kotiin.


Pennun, ja aikuisenkin koiran, kanssa kannattaa nytkin huomioida koiran sosiaaliset suhteet. Muiden koirien kanssa vietetty aika on tärkeää koiran hyvinvoinnin kannalta. Samoin koiran on hyvä tottua viettämään aikaa myös muiden, kuin omien ihmisten kanssa.

Tässä me tulemme avuksi. Me tarjoamme koiralle turvallista ja valvottua leikkiä muiden koirien seurassa ja leppoisia hetkiä sohvalla ihmisseurassa. Tutustu tästä koirapäiväkotiimme.


Sosiaalistamisessa määrää tärkeämpi on laatu. Pentua ei tule viedä tilanteisiin tai paikkoihin, joissa pentu pelkää tai kokee olonsa turvattomaksi. Pennulla tulee olla mahdollisuus edetä omaan tahtiin ja myös poistua tilanteesta, jos pentu niin haluaa.

Väsynyttä, nälkäistä tai muuten huonotuulista pentua on turha yrittää innostaa tutkimaan uusia kohteita. Koiran elekielen hallinta taas auttaa meitä tunnistamaan miten pentu suhtautuu uusiin tutkimusretkiin. Jos pentu esimerkiksi haukottelee, lipoo kielellään, siristelee silmiään, jäykistyy tai tekeytyy pieneksi tilanne on pennulle aivan liian vaikea ja olemme tarjonneet pennulle liian ison palan tutkimusretkeä kerralla.


Uusien asioiden tutkiminen on myös kovin raskasta pennulle ja onkin hyvä huomioida, että seikkailut ovat pilkottu pennulle tarpeeksi pieniksi tuokioiksi ja pentu saa levätä rauhassa retkien jälkeen.


Pentua ei kannata myöskään viedä suoraan keskelle vilinää, vaan aloittaa alueen reunoilta antaen pennun ensin tutkia tilannetta ja haistella tuoksuja etäältä. Esimerkiksi kaupan tyhjä piha tai autio, päivisin vilkas bussipysäkki ovat koiralle tuoksuja täynnä oleva aarreaitta. Kun nämä ovat ensin tulleet pennulle tutuksi rauhallisten, pennun omaan tahtiin tehtyjen haistelulenkkien kautta voidaan jossakin vaiheessa käydä kävelyllä vilkkaampinakin aikoina samoilla alueilla.

Samoin pennun kannattaa aluksi antaa tutustua imuriin, joka ei ole käynnissä. Pennulle voi jopa ripotella pennulle mieluisia herkkuja niin imurin viereen kuin päälle syötäväksi ja samalla antaa pennun omassa rauhassa uskaltautua tutkimaan jännittävää imuria. Kun se ei enää pelota pentua ja pentu on kauempana voi imurin käynnistää ja pikkuhiljaa, pennun suhtautumisen mukaan, liikuttaa imuria ja lopulta pentu tottuu imuriin, eikä hyöki sitä vasten haukkuen.


Pennun sosiaalistamisessa on hyvä ottaa huomioon oma elämäntapa ja arki. Jos esimerkiksi koiran lähipiirissä veneillään paljon on suotavaa, että koirakin viihtyy veneessä ja jos taas koira asustaa kaupungissa on tärkeää, että koira oppii liikkumaan vilkkailla kaduilla rennosti. Kerrostalossa asuvan koiran arkea saattaa olla hissin käyttö ja postiluukun kolahdus aamuisin.

Erilaisten paikkojen lisäksi pentu on hyvä totuttaa myös erilaisiin pintoihin tassujen alla. Meille ihmisille itsestään selvyydet eivät välttämättä ole sitä pennulle. Ovien edustojen metalliritilät, asfaltti, laattalattiat, kiikkerät laiturit ja portaat ovat kaikki asioita, joihin pentu kannattaa tutustuttaa.


Myös ihmisten pukeutuminen ja liikkuminen kannattaa huomioida sosiaalistamisen osana. Aurinkolasit, karvahatut, sateenvarjot, reput, pyörätuolit, hulmuavat helmat, pitkät parrat, erilainen tapa liikkua ja pienet lapset saattavat jännittää pentua. Puhumattakaan kotiin tulevista vieraista ja vastavuoroisesti koiran kyläilyistä muiden luona.


Pennun ja varsinkin aikuisen koiran elämässä tulee taatusti hetkiä, jolloin oma ihminen ei voi koirasta huolehtia. Ihmisten loma- ja työmatkat, sairaalareissut, sukulaisvierailut, mökkitalkoot, muutot saattavat aiheuttaa päänvaivaa sekä ihmiselle, että koiralle. Jos koira tottuu jo pentuna vieraisiin ihmisiin ja lähtee rohkeasti vaikka ulkoilemaan muidenkin kuin omien ihmisten kanssa ollaan jo hieman helpommilla vesillä tulevien koiran hoitojaksojen suhteen.


Eläinlääkärin vastaanotosta pentu saa huomattavasti miellyttävämmän kokemuksen, jos ensivisiitillä pentu on terve ja vastaanotolla tutustutaan rauhassa herkkuja syöden. Samoin kynsiä ei pennulta leikata suinpäin, vaan ensin pentu totutetaan kynsien koskemiseen, saksiin ja lopulta itse leikkuuseen.


Pennun sosiaalistaminen on kuin rahan sijoittamista pankkiin, kaikki hyvät kokemukset, joita pentu saa luovat pohjaa yhteiselle rennolle ja tasapainoiselle seikkailulle. Pentu oppii luottamaan sinuun, tietää teidän olevan tiimi ja samalla kasvattaa omaa itseluottamustaan ja oppii tekemään valintoja omaan tahtiin.

Koirapäiväkoti on oiva tapa aloittaa pennun sosiaalistaminen. Tutustu tästä koirapäiväkotiimme!


Kirjoittanut Mari Tammenkoski, Head of Dogs @ Helsinki Dog District. Tutustu Marin omaan blogiin tästä: https://koiranluonto.com/

Comments


bottom of page